SSC CGL Question Paper 2022 With Answer Key

Sourav Das

SSC CGL 2022 পরীক্ষাটি আপনারা অনেকেই দিয়েছেন বা পরবর্তীকালে দেবেন। আমরা আমাদের এই আর্টিকেলে SSC CGL 2022 পরীক্ষার সমস্ত প্রশ্ন ও উত্তরগুলি দেখবো। এই আর্টিকেলটি তাদের জন্য অত্যন্ত কার্যকরী যারা SSC CGL পরীক্ষার প্রস্তুতি নিচ্ছেন বা অন্য কোনো চাকরির পরীক্ষার প্রস্তুতি নিচ্ছেন। এখানে SSC CGL 2022 পরীক্ষার সমস্ত প্রশ্ন ও তাদের উত্তরগুলি পাওয়া যাবে, যা আপনাদের প্রস্তুতিতে সহায়ক হবে। তো চলুন SSC CGL 2022 পরীক্ষার সমস্ত প্রশ্ন ও উত্তরগুলি দেখা যাক।

SSC CGL Question Paper 2022 With Answer Key

SSC CGL Question Paper 2022 With Answer Key

এই অংশে আমরা SSC CGL 2022 পরীক্ষার সমস্ত প্রশ্ন ও উত্তরগুলি প্রদান করবো। প্রতিটি প্রশ্নের সঠিক উত্তরসহ বিশদ বিবরণ দেওয়া থাকবে। আপনাদের প্রস্তুতির উন্নতির জন্য এটি অত্যন্ত সহায়ক হবে।

Combined Graduate Level Examination Tier 1 2022

1. Select the word-pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the pair of words given below. (The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word.)

Cattle : Herd

  1. Player : Class
  2. Soldiers : Colony
  3. Pupils : Team
  4. Sailors : Crew

Ans. 4. Sailors : Crew

2. Select the figure that will replace the question mark (?) in the following figure series

Q.2 Select the figure that will replace the question mark (?) in the following figure series

Ans. 3

3. By interchanging the given two signs which of the following equation will be not correct?
+ and ÷

  1. 18 + 6 – 6 ÷ 3 × 3 = 6
  2. 18 + 2 × 6 ÷ 3 – 7 = 50
  3. 7 × 8 ÷ 4 + 2 – 6 = 49
  4. 6 × 9 + 3 – 24 ÷ 8 = 2

Ans. 3. 7 × 8 ÷ 4 + 2 – 6 = 49

4. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series

12.8, 13.5, 14.9, 17, ?

  1. 19.5
  2. 18.9
  3. 19.8
  4. 20.5

Ans. 3. 19.8

5. Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to the first number and the fourth number is related to the third number.

4 : 61 :: 9 : 726 :: 6 : ?

  1. 213
  2. 356
  3. 316
  4. 242

Ans.1. 213

6 Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. (The words must be considered as meaningful English words and must not be related to each other based on the number of letters/number of consonants/vowels in the word)

Solids : Freeze :: Gases : ?

  1. Freezes
  2. Melts
  3. Evaporates
  4. Smells

Ans. 3. Evaporates

7. After arranging the given words according to dictionary order, which word will come at ‘Third’ position?

  1. Aquarium
  2. Aquatic
  3. Aquarial
  4. Aquatin
  5. Aquavit
  1. Aquatint
  2. Aquatic
  3. Aquarium
  4. Aqurial

Ans. 2. Aquatic

8. Which two signs and two numbers should be interchanged in the following equation to make it correct?
13 − 65 ÷ 45 × 21 + 2 = 82

  1. 65 and 13, × and +
  2. 45 and 13, × and +
  3. 45 and 13, − and +
  4. 45 and 21, × and +

Ans. 2. 45 and 13, × and +

9. In a certain code language, ‘APPRECIATE’ is written as ‘ETAICERPPA’, ‘MOTIVATION’ is written as ‘NOITAVITOM’. How will ‘FRIENDSHIP’ be written in that language?

  1. PIHSNDEIRF
  2. PIHSDENIRF
  3. PIHSDNEIRF
  4. PIHSDNIERF

Ans. 3. PIHSDNEIRF

10. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the given set.

(NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding/ subtracting/multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed.)
(5, 98, 9)
(10, 168, 14)

  1. (7, 108, 23)
  2. (1, 28, 3)
  3. (3, 88, 17)
  4. (15, 248, 19)

Ans. 2. (1, 28, 3)

11. In the following question below are given some statements followed by some conclusions based on those statements. Taking the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows the given statements.

Statements:
I. Some L are Z.
II. Some L are T.
Conclusion:
I. All Z are L.
II. No T is Z.

  1. Only conclusion II follows
  2. Both conclusions I and II follows
  3. Only conclusion I follows
  4. Neither conclusion follows

Ans. 4. Neither conclusion follows

12. By interchanging the given two signs and numbers which of the following equation will be not correct? + and –, 3 and 5

  1. 5 × 4 – 3 + 4 ÷ 2 = 15
  2. 5 × 4 + 3 – 6 ÷ 2 = 10
  3. 5 – 3 + 8 × 4 ÷ 2 = 10
  4. 7 × 4 ÷ 2 – 5 + 3 = 12

Ans. 3. 5 – 3 + 8 × 4 ÷ 2 = 10

13. Which of the following letter-clusters will replace the question mark (?) and complete the following letter-cluster series?
IR, BY, UF, NM, GT, ?

  1. YB
  2. YA
  3. ZA
  4. ZB

Ans. 3. ZA

14. Three different Lasitions of the same dice are shown (figures 1 to 3). Find the number on the face opposite to the face having ‘6″

Three different Lasitions of the same dice are shown
  1. 5
  2. 1
  3. 2
  4. 4

Ans. 1. 5

15. Select the correct mirror image of the given figure when the mirror is placed at AB as shown.

Select the correct mirror image of the given figure

Ans. 3

16.Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different.Pick the odd one out.

  1. UGS
  2. NNL
  3. JRH
  4. CXA

Ans. 4. CXA

17. Three statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.
Statements:
All oranges are apples.
Some oranges are bananas.
All bananas are fruits.
Conclusions:
I. Some fruits are apples.
II. Some apples are bananas.
III. Some oranges are fruits.

  1. Only conclusions I and II follow.
  2. All conclusions follow.
  3. Only conclusions I and III follow.
  4. Only conclusions II and III follow.

Ans. 2. All conclusions follow.

18. Select the odd group of numbers. (NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g.13 – Operations on 13 such as adding /subtracting /multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is not allowed)

  1. (22 – 66 –198 )
  2. (15 –45 –135 )
  3. (17 –51 –147 )
  4. (10 –30 –90 )

Ans. 3. (17 –51 –147 )

19. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set.
(NOTE: Operations should be performed on the whole numbers, without breaking down the numbers into its constituent digits. E.g. 13 – Operations on 13 such as adding/subtracting/ multiplying etc. to 13 can be performed. Breaking down 13 into 1 and 3 and then performing mathematical operations on 1 and 3 is NOT allowed)
(17, 59, 625)
(8, 44, 784)

  1. (24, 70, 576)
  2. (22, 78, 784)
  3. (12, 69, 2025)
  4. (18, 74, 1296)

Ans. 3. (12, 69, 2025)

20. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
ABCD, CUKA, ENSX, GGAU, ?

  1. IRQT
  2. MNOQ
  3. IQRT
  4. IZIR

Ans. 4. IZIR

21. Select the figure from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series.

Select the figure from among the given options that can replace the question mark

Ans. 3

22. ‘A @ B’ means ‘A is the husband of B’. ‘A & B’ means ‘A is the father of B’. ‘A # B’ means ‘B is the son of A’. If F & G @ H # I @ J, then how is G related to J?

  1. Father
  2. Husband
  3. Son
  4. Father-in-law

Ans. 4. Father-in-law

23. Select the option figure that is embedded in the given figure. (Rotation is not allowed).

Select the option figure that is embedded in the given figure. (Rotation is not allowed).

Ans. 1

24. If A × B means that A is the father of B, A ÷ B means that A is the mother of B, A + B means that A is the brother of B then which of the following expression shows that P is the paternal grandmother of R?

  1. P ÷ Q × R
  2. P ÷ R × Q
  3. P × Q ÷ R
  4. P ÷ Q + R

Ans. 1. P ÷ Q × R

25. In a certain code language, ‘LABOUR’ is written as ‘XZSECM’ and ‘GAINED’ is written as ‘JJRLCH’. How will ‘EARNED’ be written in that language?

  1. JIRVCF
  2. FCVRJJ
  3. JJRUCF
  4. KJRVCF

Ans. 3. JJRUCF

1. In June 2022, AGNIPATH scheme was launched by the central government for which of the following purposes?

  1. Providing house facilities to tea garden workers
  2. Sustainable and inclusive development of metro cities
  3. Recruitment of youth in the Armed Forces
  4. Popularising the use of non-plastic alternatives

Ans. 3. Recruitment of youth in the Armed Forces

2. According to census 2011, Density of population is ______ persons per square km.

  1. 382
  2. 362
  3. 392
  4. 412

Ans. 1. 382

3. Lake Kolleru is situated in which of the following states?

  1. Andhra Pradesh
  2. Tamil Nadu
  3. Kerala
  4. Karnataka

Ans. 1. Andhra Pradesh

4. Battle of Buxar was fought in ______.

  1. 1767
  2. 1764
  3. 1757
  4. 1774

Ans. 2. 1764

5. The word India came from the Indus, called ______ in Sanskrit.

  1. Bhanuh
  2. Sarvatr
  3. Sindhu
  4. Adya

Ans. 3. Sindhu

6. Which of the following combinations is NOT correct?

  1. Naini lake – Uttarakhand
  2. Vembanad lake – Maharashtra
  3. Wular lake – Kashmir
  4. Chilika lake – Odisha

Ans. 2. Vembanad lake – Maharashtra

7. ‘Anaconda’ one of the world’s largest snakes is found in ______.

  1. Temperate grasslands
  2. Temperate evergreen forest
  3. Tropical evergreen forest
  4. Monsoon forest

Ans. 3. Tropical evergreen forest

8. The 22nd Commonwealth Games are scheduled to be held in which of the following countries?

  1. India
  2. Japan
  3. England
  4. Australia

Ans. 3. England

9. Dekhni is a folk dance associated with which Indian state?

  1. Madhya Pradesh
  2. West Bengal
  3. Goa
  4. Bihar

Ans. 3. Goa

10. In March 2022, who among the following became the Chief Minister of Punjab?

  1. Lal Chand Kataruchakk
  2. Laljit Singh Bhullar
  3. Bhagwant Mann
  4. Kuldeep Singh Dhaliwal

Ans. 3. Bhagwant Mann

11 One of India’s worst industrial disasters of all time occurred in Bhopal on December 1984, in which of the following factories?

  1. Bharat Rasayan Limited
  2. Union Carbide
  3. Exide
  4. UPL Limited

Ans. 2. Union Carbide

12. In 1931, who recognised that an aromatic compound must have an odd number of pairs of electrons, which can mathematically be written as 4n+2 (n = 0,1,2,3 etc.)?

  1. Jacob Berzelius
  2. Auguste Laurent
  3. Erich Huckel
  4. Antoine Lavoisier

Ans. 3. Erich Huckel

13. Which dynasty bronze statues were made using the “lost wax” technique?

  1. Chola
  2. Pala
  3. Pandya
  4. Chalukya

Ans. 1. Chola

14. Which of the following awards was received by Vempati Chinna Satyam, an Indian Kuchipudi dancer, in 1998?

  1. Padma Bhushan
  2. Padma Shri
  3. Padma Vibhushan
  4. Tagore Puraskar

Ans. 1. Padma Bhushan

15. Which of the following statement is correct with respect to the Prashastis and land grants?
I. Prashastis were composed by learned Brahmanas.
II. Kings often rewarded Brahmanas by grants of land which were recorded on copper plates.

  1. Only II
  2. Both I and II
  3. Only I
  4. Neither I nor II

Ans. 2. Both I and II

16. What is the chemical name of saltpetre?

  1. Lead nitrate
  2. Lead sulphate
  3. Potassium manganite
  4. Potassium nitrate

Ans. 4. Potassium nitrate

17. The Supreme Court on 18 July, 2022 ordered its registry to work out a mechanism to remove personal details of persons entangled in matrimonial litigation. This decision was taken to recognize which right as part of ‘right to privacy’?

  1. Right to division of power
  2. Right to live
  3. Right to practice religion
  4. Right to be forgotten

Ans. 4. Right to be forgotten

18. What is the correct statement related to Avogadro?

  1. Avogadro discovered a difference between animal and plant cell.
  2. Avogadro made a distinction between atoms and molecules.
  3. Avogadro made a distinction between electrons and neutrons.
  4. Avogadro discovered electrons.

Ans. 2. Avogadro made a distinction between atoms and molecules.

19. Identify the place from the following where an Atomic Power Station is located:

  1. Hirakud
  2. Naharkatiya
  3. Kakrapar
  4. Tatipaka

Ans. 3. Kakrapar

20. Which state government decided to conduct a caste-based census called the ‘Jaati Aadharit Ganana’ exercise?

  1. Rajasthan
  2. Bihar
  3. Madhya Pradesh
  4. Tripura

Ans. 2. Bihar

21. All the ______ countries likely to have Constitution.

  1. communist
  2. oligarchic
  3. totalitarian
  4. democratic

Ans. 4. democratic

22. In Tennis, what is the score when the receiver wins the next point after deuce?

  1. Advantage out
  2. Advantage in
  3. 40-30
  4. 30-40

Ans. 1. Advantage out

23. Which of the following is one of the Open Market Operations by the Reserve Bank of India?

  1. Buying and selling of bonds issued by commercial banks in the open market
  2. Buying and selling of bonds issued by the Government in the open market
  3. Only selling of bonds issued by the Government in the open market
  4. Only buying of bonds issued by the Government in the open market

Ans. 2. Buying and selling of bonds issued by the Government in the open market

24. In which of the following places is the Tak Tok festival celebrated?

  1. Tripura
  2. Ladakh
  3. Nagaland
  4. Assam

Ans. 2. Ladakh

25. Who among the following teamed up with flautist Hariprasad Chaurasia and guitarist Brij Bhushan Kabra and produced a concept album, ‘Call of the Valley’ (1967)?

  1. Satish Vyas
  2. Tarun Bhattacharya
  3. Shivkumar Sharma
  4. Bhajan Sopori

Ans. 3. Shivkumar Sharma

1. The table given below shows the budget allocation for education in five states in a year.

StatesBudget allocation
D225
E75
F250
G425
H535

What is the total budget allocation for education in all the states?

  1. 1705
  2. 1510
  3. 1280
  4. 1620

Ans. 2. 1510

2. In Δ ABC, D and E are points on sides AB and AC, such that DE ∥ BC. If AD = x + 3, DB = 2x − 3, AE = x + 1 and EC = 2x − 2, then the value of x is

1. \(\frac15\)

2. \(\frac35\)

3. \(\frac45\)

4. \(\frac12\)

Ans. 2. \(\frac35\)

3. The given bar diagram represents the number of persons who have taken an insurance policy on the y-axis, and the year of purchase of the insurance policy on the x-axis.

The given bar diagram represents the number of persons who have taken an insurance policy on the y-axis

What is the average number of persons who have taken the insurance policy, excluding in the year 2012?

  1. 60
  2. 70
  3. 62
  4. 72

Ans. 4. 72

4. The average of six numbers is 3.52. The average of two of them is 3.7, while the average of other two is 2.5. What is the average of the remaining two?

  1. 3.7
  2. 4.36
  3. 3.52
  4. 2.5

Ans. 2. 4.36

5. The minute hand of a clock is 20 cm long. Find the area on the face of the clock swept by the minute hand between 8 a.m. and 8:45 a.m.

1. \(\frac{6600}{18}CM^2\)

2. \(\frac{6600}{14}CM^2\)

3. \(\frac{6600}{9}CM^2\)

4. \(\frac{6600}{7}CM^2\\\)

Ans. 4. \(\frac{6600}{7}CM^2\\\)

6. A boat moves 25km upstream and 39km downstream in 8 hours. It travels 35km upstream and 52km downstream in 11 hours. What is the speed of the stream if it travels at a uniform speed?

  1. 6 km/h
  2. 3 km/h
  3. 5 km/h
  4. 4 km/h

Ans. 4. 4 km/h

7. What is the value of the expression cos 2A 2B + sin2(A − B) − sin2(A+B)?

  1. sin (2A + 2B)
  2. cos (2A + 2B)
  3. cos (2A − 2B)
  4. sin (2A − 2B)

Ans. 2. cos (2A + 2B)

8. If a = 26 and b = 22, then the value of \(\frac{a^3-b^3}{a^2-b^2}-\frac{3ab}{a+b}\) is ______.

1. \(\frac{11}{13}\)

2. \(\frac13\)

3. \(\frac53\)

4. \(\frac{13}{11}\)

Ans. 2. \(\frac13\)

9. A machine takes 10 h to cut 240 tools. How many tools will it cut in 25 hours?

  1. 550
  2. 360
  3. 480
  4. 600

Ans. 4. 600

10. The table given below shows the GDP of two countries in different five years.

YearsCountry ACountry B
Y1175285
Y2200300
Y3150125
Y47585
Y55095

K1 = The value of average GDP of country A in all the 5 years.
K2 = The value of average GDP of country B in all the 5 years.
What is the value of (K1 + K2)?

  1. 308
  2. 316
  3. 178
  4. 290

Ans. 1. 308

11. A shopkeeper offers the following three schemes.
Scheme-I: Two successive discounts of 15% and 25%
Scheme-II: Buy 5, get 3 free
Scheme-III: Buy 4, get 6
Which scheme is the best for customers?

  1. Scheme-I
  2. Scheme-II
  3. Scheme-III
  4. Any one- All are equal

Ans. 2. Scheme-II

12. The following table shows the marks distribution among the students in a class.

MarksNo. of Students
Less than 102
Less than 205
Less than 306
Less than 408
Less than 5010

How many students scored marks between 20 and 30?

  1. 6
  2. 1
  3. 2
  4. 5

Ans. 2. 1

13 The least number that should be added to 35460 so that the sum is exactly divisible by 3, 4, 5 and 7 is:

  1. 180
  2. 84
  3. 240
  4. 420

Ans. 3. 240

14. If \(5x-\frac5x+6=0\), then \(x^2+\frac1{x^2}\) is

1. \(\frac{81}{10}\)

2. \(\frac{43}{12}\)

3. \(\frac{86}{25}\)

4. \(\frac{86}{11}\)

Ans. 3. \(\frac{86}{25}\)

15. If Anju is 30% more efficient than Bitt, then how much time will they take, working together, to complete a job which Anju alone could have done in 23 days?

  1. 13 Days
  2. 20 Days
  3. 15 Days
  4. 11 Days

Ans. 1. 13 Days

16. Find the value of tan27° tan34° + tan 34° tan29° + tan29° tan27°

  1. 3
  2. 1
  3. −1
  4. 0

Ans. 2. 1

17. If \(m+\frac1{m-2}=4\), then find the value of \(\left(m-2\right)^2+\frac1{\left(m-2\right)^2}\)

  1. 0
  2. 2
  3. 4
  4. −2

Ans. 2. 2

18. Radius of a circle is 5 cm. Length of chord AB in this circle is 6 cm. What is the distance of this chord from the centre of the circle?

  1. 6 cm
  2. 5 cm
  3. 4 cm
  4. 8 cm

Ans. 3. 4 cm

19. If ∆ABC~∆EDF such that AB = 6 cm, DF =16 cm and DE = 8 cm, then the length of BC is:

  1. 14 cm
  2. 12 cm
  3. 10 cm
  4. 8 cm

Ans. 4. 8 cm

20. If cosecθ + cotθ = p, then the value of \(\frac{p^2-1}{p^2+1}\) is

  1. cotθ
  2. cosθ
  3. sinθ
  4. cosecθ

Ans. 2. cosθ

21. How many metres of 2-m-wide cloth will be required to make a conical tent with the diameter of the base as 14 m and slant height as 9 m ignore wastage?

  1. 77 m
  2. 99 m
  3. 88 m
  4. 66 m

Ans. 2. 99 m

22. The HCF of two numbers is 21 and their LCM is 840. If one of the numbers is 49, then the other number is:

  1. 360
  2. 540
  3. 650
  4. 810

Ans. 1. 360

23. A Microwave oven is sold in Hyderabad for Rs.M. A retailer, Elahi from Hyderabad went to Madras and bought it for 25% less (when compared to the price in Hyderabad). He spends Rs.1,000 on transport to bring it from Madras to Hyderabad. He sold it in Hyderabad for Rs.M making a profit of 10%. Find the value of M (in Rs.).

  1. 6,285.7
  2. 6,527.9
  3. 6,258.8
  4. 6,305.8

Ans. 1. 6,285.7

24. A person borrows Rs.1,00,000 from a bank at 10% per annum simple interest and clears the debt in five years. If the instalment paid at the end of the first, second, third and fourth years to clear the debt are Rs.10,000, Rs.20,000, Rs.30,000 and Rs.40,000, respectively, what amount should be paid at the end of the fifth year to clear the debt?

  1. Rs.40,450
  2. Rs.36,450
  3. Rs.39,490
  4. Rs.38,250

Ans. 3. Rs.39,490

25. The ratio of the cost price and selling price of an article is 10 : 11. The gain per cent is:

  1. 10%
  2. 15%
  3. 5%
  4. 8%

Ans. 1. 10%

1. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words. One who can speak two languages

  1. Trilingual
  2. Bilingual
  3. Monolingual
  4. Multilingual

Ans. 2. Bilingual

2. Select the most appropriate option to fill in the blank.

She has __________ her money and jewellery to help the poor.

  1. given away
  2. given in
  3. given way
  4. given up

Ans. 1. given away

3. Select the correct active form of the given sentence.

Before she came all the work had been completed by me.

  1. I will complete all my work before she came.
  2. I had completed all my work before she came.
  3. I complete all my work before she came.
  4. I completed all my work before she came.

Ans. 2. I had completed all my work before she came.

4. Parts of the following sentence have been given as options. Select the option that contains a grammatical error.

The meeting was held upon / for an hour / due to non-availability / of the committee members.

  1. The meeting was held upon
  2. due to non-availability
  3. of the committee members.
  4. for an hour

Ans. 1. The meeting was held upon

5. Select the most appropriate ANTONYM of the given word.Cacophony

  1. Colophony
  2. Antiphony
  3. Polyphony
  4. Symphony

Ans. 4. Symphony

6. Rearrange the parts of the sentence in correct order. Medieval people undertook
P. purify themselves of sin, to transform
Q. pilgrimages individually, travelling to
R. themselves through a trial of faith.
S. distant shrines as a penance to

  1. PSRQ
  2. SPQR
  3. QSPR
  4. QPRS

Ans. 3. QSPR

7. The following sentence has been split into four segments. Identify the segment that contains a grammatical error.
The audience has being / angry as the magician / is not performing / as expected.

  1. The audience has being
  2. as expected
  3. is not performing
  4. angry as the magician

Ans. 1. The audience has being

8. Select the option that can be used as a one-word substitute for the underlined group of words.
My uncle is someone who loves good food and knows a lot about it.

  1. Connoisseur
  2. Gourmet
  3. Culinary
  4. Chauffeur

Ans. 2. Gourmet

9. The question below consists of a set of labeled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.
P. Honey ants are common in deserts and other arid climates around the world.
Q. They are part of the “worker” caste of honey ants.
R. Other castes include soldiers, who protect the colony from predators and the queen usually is the mother of all other ants in the colony.
S. Only some honey ants become “living larders”.

  1. RSPQ
  2. RPQS
  3. SQRP
  4. PSQR

Ans. 4. PSQR

10. Select the correct spelling of the underlined word from the following options.
He deceaved the fraternity by the news of his unparalleled accomplishment to accommodate himself in the academic field.

  1. desieved
  2. decieved
  3. deseived
  4. deceived

Ans. 4. deceived

11. Select the correct indirect form of the given sentence.
Renu said to her brother, “You were watching the show without me.”

  1. Renu told her brother that he had been watching the show without her.
  2. Renu told her brother that he had watched the show without her.
  3. Renu told her brother that he has been watching the show without her.
  4. Renu told her brother that he were watching the show without her.

Ans. 1. Renu told her brother that he had been watching the show without her.

12. Select the sentences that contains no spelling errors.

  1. Anxiety is one of the most insidious conditions affecting the mental health of an individual.
  2. Anxiety is one of the most insicdious conditions affecting the mental health of an individual.
  3. Anxiety is one of the most insidyous conditions affecting the mental health of an individual.
  4. Anxiety is one of the most insidiouos conditions affecting the mental health of an individual.

Ans. 1. Anxiety is one of the most insidious conditions affecting the mental health of an individual.

13. Select the correct passive form of the given sentence.
Uma told Susan to give up drinking.

  1. Susan is told to give up smoking by Uma.
  2. Susan had been told to give up smoking by Uma.
  3. Susan was told to give up smoking by Uma.
  4. Susan has been told to give up smoking by Uma.

Ans. 3. Susan was told to give up smoking by Uma.

14. Select the most appropriate synonym of the given word. Answer

  1. Reply
  2. Query
  3. Recall
  4. Remember

Ans. 1. Reply

15. Select the most appropriate ANTONYM of the given word. Jeopardy

  1. Risk
  2. Precaution
  3. Safety
  4. Danger

Ans. 3. Safety

16. Select the option that can be used as a one-word substitute for the given group of words.
to give up completely or agree to forgo, especially in favour of another

  1. Waive
  2. Cosign
  3. Surrender
  4. Forfeit

Ans. 3. Surrender

17. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph.
A.She participates in several functions and musical shows and receives accolades for her singing.
B.Vineeta has a very sweet voice which has inspired her to adopt singing as her profession.
C.She can also play musical instruments such as the sitar and the harmonium.
D.Now, she has opened a music school to train young singers.

  1. BACD
  2. ACDB
  3. DCBA
  4. ADCB

Ans. 1. BACD

18. Select the most appropriate synonym of the given word. Permeate

  1. Remain
  2. Exude
  3. Diffuse
  4. Continue

Ans. 3. Diffuse

19. Select the most appropriate meaning of the given idiom. He’s sitting on the fence

  1. He can’t stop trying
  2. He can’t take a decision
  3. He can’t do anything seriously
  4. He can’t hide himself

Ans. 2. He can’t take a decision

20. Select the most appropriate option to fill in the blank.
She couldn’t continue with a ________ diet to reduce her blood sugar.

  1. balanced
  2. practiced
  3. shortened
  4. maintained

Ans. 1. balanced

Comprehension:
In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.
As writers we live life twice, like (1) _________ cow that eats its food once and then regurgitates it to chew and digest (2) __________ again. We have a second chance (3) _________ biting into our experience and examining it. This is our life and it’s not going to last forever. There isn’t time to talk about someday writing that short story or poem or novel. Slow down now, touch what is (4) __________ you, and out of care and compassion for (5) __________ moment and detail, put pen to paper and begin to write.

SubQuestion No : 21

21. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.

  1. a
  2. some
  3. as
  4. any

Ans. 1. a

Comprehension:
In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.
As writers we live life twice, like (1) _________ cow that eats its food once and then regurgitates it to chew and digest (2) __________ again. We have a second chance (3) _________ biting into our experience and examining it. This is our life and it’s not going to last forever. There isn’t time to talk about someday writing that short story or poem or novel. Slow down now, touch what is (4) __________ you, and out of care and compassion for (5) __________ moment and detail, put pen to paper and begin to write.

SubQuestion No : 22

22. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.

  1. more
  2. it
  3. away
  4. a few

Ans. 2. it

Comprehension:
In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.
As writers we live life twice, like (1) _________ cow that eats its food once and then regurgitates it to chew and digest (2) __________ again. We have a second chance (3) _________ biting into our experience and examining it. This is our life and it’s not going to last forever. There isn’t time to talk about someday writing that short story or poem or novel. Slow down now, touch what is (4) __________ you, and out of care and compassion for (5) __________ moment and detail, put pen to paper and begin to write.

SubQuestion No : 23

23. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.

  1. beside
  2. about
  3. at
  4. not

Ans. 3. at

Comprehension:
In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank. As writers we live life twice, like (1) _________ cow that eats its food once and then regurgitates it to chew and digest (2) __________ again. We have a second chance (3) _________ biting into our experience and examining it. This is our life and it’s not going to last forever. There isn’t time to talk about someday writing that short story or poem or novel. Slow down now, touch what is (4) __________ you, and out of care and compassion for (5) __________ moment and detail, put pen to paper and begin to write.

SubQuestion No : 24

24. Select the most appropriate option to fill in blank number 4.

above

around

besides

neither

Ans. 2. around

Comprehension:
In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.
As writers we live life twice, like (1) _________ cow that eats its food once and then regurgitates it to chew and digest (2) __________ again. We have a second chance (3) _________ biting into our experience and examining it. This is our life and it’s not going to last forever. There isn’t time to talk about someday writing that short story or poem or novel. Slow down now, touch what is (4) __________ you, and out of care and compassion for (5) __________ moment and detail, put pen to paper and begin to write.

SubQuestion No : 25

25. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.

  1. both
  2. each
  3. few
  4. little

Ans. 2. each

SSC CGL Question Paper 2022 With Answer Key PDF Download

এই অংশে আপনারা SSC CGL 2022 পরীক্ষার সমস্ত প্রশ্ন ও উত্তরগুলির তোমরা একটি পিডফ ডাউনলোড করতে পারবেন।

SSC CGL Question Paper 2022 With Answer Key Download

JOIN US ON WHATSAPP

JOIN US ON TELEGRAM

Please Share This Article

About The Author

Related Posts

RCFL Apply 2024

RCFL Apply 2024 – যোগ্যতা, আবেদন পদ্ধতি

রাষ্ট্রায়ত্ত ব্যাঙ্কে 3,244 অ্যাপ্রেন্টিস নিয়োগের বিজ্ঞপ্তি

PNB and UCO Recruitment 2024 Apply Online – যোগ্যতা, আবেদন পদ্ধতি

SSC MTS এবং Havaldar 2024 syllabus

SSC MTS এবং Havaldar Exam Syllabus 2024

Tags

মন্তব্য করুন

SolutionWbbse

Trending Now

Class 9 – English Reference – Tom Loses a Tooth – Question and Answer

Class 9 – English Reference – The North Ship – Question and Answer

Class 9 – English – His First Flight – Question and Answer

Class 9 – English – A Shipwrecked Sailor – Question and Answer

Class 9 – English – The Price of Bananas – Question and Answer