Madhyamik English Question Paper 2018 With Answer

মাধ্যমিক পরীক্ষা শিক্ষার্থীদের জীবনে একটি গুরুত্বপূর্ণ পর্ব। এই পরীক্ষার ফলাফল ভবিষ্যতের পথ নির্ধারণে গুরুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন করে। তাই পরীক্ষার প্রস্তুতি নেওয়া খুবই গুরুত্বপূর্ণ।

Table of Contents

এই আর্টিকেলটিতে, আমরা ২০১৭ সালের মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার প্রশ্ন ও উত্তর নিয়ে আলোচনা করবো। এই আর্টিকেলের মাধ্যমে শিক্ষার্থীরা আগের বছরের প্রশ্নের ধরণ, পরীক্ষার নকশা এবং গুরুত্বপূর্ণ বিষয়গুলো সম্পর্কে ধারণা পাবেন।

Madhyamik English Question Paper 2018 With Answer

SECTION – A

READING COMPREHENSION(SEEN)

1. Read the passage carefully and answer the questions that follow :

It is the last time we shall be walking with Bapu. It was an agonizing walk. Thousands silently watched the procession. Bapu Lay on an open truck covered with flowers. Thousands of people wept, trying to touch Bapu’s feet. It was impossible to move in the thick crowd.

 As I moved forward slowly I understood I was not merely in the midst of grieving people.This was even more than the funeral procession of India’s beloved leader. I was among people for whom walking with Bapu had a special meaning. We had walked with Bapu over the rough and smooth of India’s recent history. We could not now accept the fact that the man who had led us over many difficult paths, was never going to walk with us again. Bapu’s slight figure had walked, staff in hand, over alrge part of India. To walk is to make slow progress. It is to think with clarity and closely look at all that is around you, from small insects to the horizon in the distance. Moreover, to walk was open the only way open to the average Indian. It required no vehicle accept his own body and cost him nothing but his energy.

A. Write the correct alternative to complete the following sentences : 1×5=5

 (a) The last walk with Bapu was –

(i) pleasant

(ii) painful

(iii) strange

(iv) delightful

Ans : (ii) painful

(b) According to the narrator, walking with Bapu was –

(i) quite boring

(ii) a usual affair

(iii) not a commonplace affair

(iv) meaning less

Ans : (iii) not a commonplace affair

(c) While walking Bapu used to carry a –

(i) staff

(ii) flag

(iii)book

(iv) bag

Ans : (i) staff

(d) The narrator comments that to walk is to make –

(i) a tiresome journey

(ii) no progress

(iii) rapid progress

(iv) slow progress

Ans : (iv) slow progress

(e) According to the narrator, walk require –

(i) a lot of money

(ii) vehicle

(iii) one’s own body and energy

(iv) a walking stick

Ans : (iii) one’s own body and energy

B. Complete the following sentences with information from the text : 1×3=3

(a) Bapu was being carried_______.

Ans : Bapu was being carried in on an open truck covered with flower.

(b)Thousands of people were eager to_______.

Ans : Thousands of people were eager to touch Bapu’s feet, while walking in the funeral procession of Bapu.

(c) Indian’s recent history was both_______.

Ans : Indian’s recent history was both rough and smooth.

C. Fill in the chart with information from the text : 2×2=4

StatementReason
(a) ____________The crowed was thick
(b) Walking is making so progressBecause____________

Ans :

StatementReason
(a) It was impossible to move in the funeral procession of Gandhiji.The crowed was thick
(b) Walking is making so progressBecause walking allows us to think with clarity and closely look at all that is around us, from small insects to the horizon in the distance.

2. Read the poem and answer the questions that follow :

I must go down to the seas again, for the call of the running tide
Is a wild call and a clear call that may not the denied;
And all I ask is a Windy day with the white clouds flying,
And the flung spray and the blown spume, and the sea-gulls crying.

I must go down to the seas again, to the vagrant gipsy life,
To the gull’s way and Whale’s way where the wind’s like a whetted knife;
And all I ask is a Merry yarn form the laughing fellow-rover,
And quite sleep and a sweet dream when the long trick’s over.

A. Write the correct alternative to complete the following sentences : 1×4=4

(a) The call of the running tide_______.

(i) can be easily denied

(ii) cannot be denied

(iii) is not at all attractive

(iv) is most discouraging

Ans : (ii)cannot be denied

(b) The poet would like to hear the cry of the.

(i) nightingale

(ii) skylark

(iii) cuckoo

(iv) seagull

Ans : (iv) seagull

(c) The poet likes to lead a gypsy life because it is.

(i) a carefree life full of adventures

(ii) full of responsibilities

(iii) full of luxury

(iv) dull and uninteresting

Ans : (i) a carefree life full of adventures

(d) The wind on the sea is like a whetted –

(i) sword

(ii) arrow

(iii) spear

(iv) knife

Ans : (iv) knife

B. State whether the following statements are ‘True’ or ‘False’. Write ‘T’ for true and ‘F’ for false in the boxes on the right hand side. Provide sentences/phrases/words in support of your answers : 2×2=4

(a) The poet is not going out to the sea for the first time.

Supporting statement : _______.

Ans : [T]

Supporting statement : I must go down to the sea again.

(b) The poet does not want to sleep when the journey is over.

Supporting statement : _______.

Ans : [F]

Supporting statement : And all I ask is a merry yarn from a laughing fellow rover,/And quiet sleep and a sweet dream when the long trick’s over.’

READING COMPREHENSION (UNSEEN)

3. Read the following passage and answer the questions that follow : 

For the second year in a row, tiger population in the Indian Sundarbans has shown an increase. This year, a camera-trap exercise has captured at least six more tigers in the mangroves.

According to a forest associated with the exercise, 87 unique frames were captured by the camera- traps in the mangroves, including the tiger reserve area and the South 24 Parganas forest division. The count was 81 last year. The latest exercise was conducted between December 2016 and June 2017.

The mangroves is home to at least 87 tigers, with the possibility of more big cats being present, set the forester. He further added, “It’s not possible to photograph all the tigers in a forest.”

While the average figure is yet to be analysed, officials expect the number to be around 90 this time, compared to last year’s 81. “The trend is positive, but we are still in the process of analysing the final figure that will also be checked by the Wildlife Institute of India,”said the Chief Wildlife Warden Ravikant Sinha.

He, however, added that the cubs which were camera-trapped last year have grown up and have probably been photographed again this year. This, he observes, can be a reason behind the positive trend.

Sources revealed that while 62 tigers were photographed in the tiger reserve Area-seven more than last year-25 were clicked in the South 24 Parganas division, the forests outside the core area. Pictures of three cubs were also captured, thought they were not included in the final figure.

All eyes are now on the 1,500 square km. South 24 Parganas forest division that has added. At least, eight tigers in the last five years. It recorded seventeen tigers when the camera-trap exercises was first conducted in 2012.

[Adapted from a report published in The Times of India ,dated June 30, 2017]

A. Tick the right answer : 1×6=6

(i) For two successive years the number of tigers in the Indian Sundarbans has –

(a) been captured

(b) decreased

(c) increased

(d) remained the same

Ans : (c) increased

(ii) 87 unique photographs of tiger was captured by –

(a) a forester

(b) the camera-traps

(c) officials

(d)hunters

Ans : (b) the camera-traps

(iii) The mangroves shelter –

(a) 87 tigers

(b) 81 tigers

(c) 25 tigers

(d) more than 87 tigers

Ans : (a) 87 tigers

(iv) Ravikant Sinha is –

(a) the Chief Wildlife Warden

(b) a photographer

(c) a journalist

(d) a minor forest official

Ans : (a) the Chief Wildlife Warden

(v) The number of tigers photographed last year was –

(a) 81

(b) 90

(c) 55

(d) 62

Ans : (a) 81

(vi) The camera-trap exercise was conducted for the first time in –

(a) 2016

(b) 2012

(c) 2017

(d) 1986

Ans : (b) 2012

B. Each of the following statements is True or False. Write T for true and F for false in the boxes on the right hand side. Also picked out suitable lines or phrases from the passage in support of your answers : (1+1)×3=6

(i) The camera traps were laid only in the forest division of the South 24 Parganas.

Supporting sentence : _______.

Ans : [F]

Supporting sentence : According to a forester associated with the exercise, 87 unique frames were captured by the camera traps in the mangroves, including the tiger reserve area and the South 24 parganas forest division.

(ii) According to a forester, it is impossible to photograph all the tigers in a forest.

Supporting sentence : _______.

Ans : [T]

Supporting sentence : “He further added, it’s not possible to photograph all the tigers in a forest.”

(iii) The average number of tigers has not yet been calculated.

Supporting sentence : _______.

Ans : [F]

Supporting sentence : “While the average figure is yet to be analysed, officials expect the number to be around 90 this time, compared to last year’s 81.”

C. Answer the following questions : 2×4=8

(i) Which trend, according to the reporter is positive?

Ans : The population of tigers in the Sunderbans, South 24 Parganas has increased since the last two years. This trend of increase in the population of tigers, is regarded as ‘positive’ by the reporter.

(ii) What is the observation of the Chief Wildlife Warden regarding the increase in tiger population?

Ans : The Chief Wildlife Warden RaviKant Singh observed that the increase in tiger population was a positive trend. He further opined that they were yet to analyse the final figure, which would be checked by the wildlife Institute of India.

(iii) How many tigers were is clicked in the tiger reserve area and how many in the forest outside the core area?

Ans : At least eight tigers got added to the tiger population in the last five years in the south 24-parganas forest division.

SECTION – B

Grammar & Vocabulary

4. Write the correct alternative to fill in the blanks : 1×3=3

Although children _______ (love/has love/are)outdoor games.their parents _______ (is considering/consider/has considered) their interest as harmful and meaningless. A child who spends time and energy in outdoor activities _______ (grows /had grown/ is growing) up to be he be healthy and strong.

Ans : Although children love (love/has love/are)outdoor games.their parents consider (is considering/consider/has considered) their interest as harmful and meaningless. A child who spends time and energy in outdoor activities grows (grows/had grown/is growing) up to be he be healthy and strong.

5. Do as directed :

A. Fill in the blanks with appropriate articles and prepositions : 1×3=3

In _______ evening they would sit together _______ the dining table and rearrange the stamps. He had _______ album for each country.

Ans : In the evening they would sit together around the dining table and rearrange the stamps. He had an album for each country.

B. Answer the following questions

(i) Garbage cause pollution.It may be used as a source of energy. (Join into a single sentence using a relative clause)

Ans : Garbage, which causes pollution, may be used as a source of energy.

(ii) The teacher delivered a lecture to a group of students. (Change the voice)

Ans : A lecture was delivered by the teacher to a group of students.

(iii) The trainer said, “Why is everybody late today?” (Change into indirect speech)

Ans : The trainer asked why everybody was late that day.

C. Choose the correct phrasal verbs from the list given below to replace the words underlined. Write the correct phrasal verbs in the boxes on the right hand side changing the form where necessary. There is one extra phrasal verb in the list : 1×3=3

(i) They started their journey early in the morning.

Ans : Set out.

(ii) I cannot understand where you are saying.

Ans : make out

(iii) The man abandoned evil company.

Ans : give up.

[List : make out, give up, give off, set out]

6. Given below are the meanings of four words which you will find in question number 3. Find out the words and write them in the appropriate boxes on the right hand side : 2×4=8

(i) recorded in camera.

Ans : captured

(ii) studied and explained.

Ans : analysed

(iii) definite and sure.

Ans : final

(iv) a person in charge of a particular place.

Ans : warden

SECTION – C

Writing

7. Write a letter to the Inspector-in-Charge of your local police station complaining about the loss of your mobile phone in your area. Give details of the phone and the way in which it was lost : 10

Ans :

To
The Inspector-in-Charge,
Bara Jaguli Police station,
Nadia,
PIN – 741221

SUBJECT – LOSS OF MY MOBILE PHONE IN MY LOCAL AREA

Sir,

I, Chandrika Dey, a resident of the above mentioned address would like to lodge a complaint against the loss of my new mobile phone in Bara Jaguli near the bus-stand area.

I have lost my mobile yesterday i,e. on 12.03.18 at around 8.30 p.m in the evening, when I was having tea in the tea-stall just adjacent to the Jaguli bus stand. After calling up one of my friends sitting right inside the stall, I kept my mobile phone beside me on the bench. After having a few sips of tea I suddenly realised that the phone was no more lying there. It was missing. I searched for it a lot, but could not find it anywhere.

Here are some descriptions of my phone :

  • It was a new smart phone of “Gionee p7.
  • The phone had a golden coloured flip cover.
  • It has a display nearly of 5.5 inches.

Inside the phone memory was stored several important documents and contacts. It will be a great loss on my part if it is not found soon.

Hence, I shall be highly obliged if you kindly take some actions regarding this and leave no stone unturned to find out my missing phone, as early as possible.

Thanking you.

Yours faithfully,
Chandrika Dey.

8. Write a biography of Virat Kohli (within 100 words) using the following points : 10

Date of Birth – 5th November, 1988, Delhi.
Father – Prem Kohli, criminal lawyer.
Mother – Saroj Kohli, homemaker.
Showed interest in cricket at the age of three.
Enrolled at West Delhi Cricket Academy, when nine.
Right – hand batsman, right- arm medium pacer,
outstanding fielder.
Test debut 2011 – captain of the Indian team 2014.
More than 5000 runs in test matches- more than 8000 runs in One Day International Matches.
Received Arjuna Award – 2013.

Ans :

Virat Kohli

Virat Kohli, one of the best cricketers of India was born on the 5th of November in the year 1988 in Delhi. He is the son of Prem Kohli, who was a criminal lawyer. His mother, Saroj Kohli, is a homemaker. Virat showed deep interest in cricket from a very tender age, of three years. When he was nine years old, he was enrolled at the West Delhi Cricket Academy. Besides being a right-handed batsman and a right arm medium pacer, Kohli is also an outstanding fielder. He made his test debut in 2011 and was made the captain of the Indian cricket team in 2014. He holds records of making more than 5000 runs in Test matches and more than 8000 runs in One Day International Matches. He was awarded the “Arjuna Award” in 2013, for his mind blowing performances. It is he, on whom the future of Indian cricket depends at present. Undoubtedly, he is one of them, on whom India can take pride.

9. Write a newspaper report (within 100 words) on the outbreak of fire in your local market. You may use the following points : 10

[Points – Date and time- place- cause of fire – damages- actions taken]

Ans :

Outbreak of Fire in the Bara Jaguli Local Market

Bara Jaguli, 13.03.2018 – The devastating fire which broke out last night in the Bara Jaguli local market, gutted near about twenty shops. The accident took place yesterday i.e. on 12th of March at around 11.45 p.m. Everyone is suspecting short-circuit to be the cause of this mishap. At around 11.45 p.m. the people of the vicinity saw thick smoke curling up from the market area. They were shocked to see the raging flames. Covering the entire market area, as soon as they arrived at the spot, Mr. Das one of the witnesses of the event, said, “The fire was spreading very quickly, engulfing one shop after the other”. The local police and fire fighters were informed, by the local people without any delay. They arrived at the spot within a few minutes. Twelve water tanks were required to put out the flames. Five grocery shops, two saloons and many other shops were completely burnt by the fire. It took around two hours by the fire. fighters to extinguish the fire and restore normalcy.

আজকের আলোচনায়, আমরা মাধ্যমিক পরীক্ষার পূর্ববর্তী বছরের প্রশ্ন ও উত্তর নিয়ে বিস্তারিত আলোচনা করেছি। এই নিবন্ধের মাধ্যমে শিক্ষার্থীরা মাধ্যমিক পরীক্ষায় কেমন প্রশ্ন আসে তার একটি স্পষ্ট ধারণা পেয়েছেন। বিশেষ করে, আমরা ২০১৭ সালের মাধ্যমিক ইংরেজি প্রশ্নপত্র ও উত্তর নিয়ে আলোচনা করেছি। এই প্রশ্নপত্রটি পরবর্তী বছরের পরীক্ষার্থীদের জন্য গুরুত্বপূর্ণ কারণ এটি তাদের পরীক্ষার ধরন ও প্রশ্নের ধরণ বুঝতে সাহায্য করবে। আশা করি, মাধ্যমিক ইংরেজি পরীক্ষার আগে এই আর্টিকেলটি পড়ে শিক্ষার্থীরা পরীক্ষার জন্য ভালোভাবে প্রস্তুতি নিতে পারবেন।

5/5 - (1 vote)


Join WhatsApp Channel For Free Study Meterial Join Now
Join Telegram Channel Free Study Meterial Join Now

মন্তব্য করুন